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MILITARY SERVICE DEPOSIT FAQS

Q. What qualifies as creditable military service?

A. Forthe purposes of credit under the Civil Service Retirement System (CSRS), CSRS Offset, Federal
Employees Retirement System (FERS), FERS-Revised Annuity Employee (FERS-RAE), or FERS-Further
Revised Annuity Employee (FERS-FRAE), military service must be honorable, active duty service in the
Army, Navy, Air Force, Marine Corps, and Coast Guard, including the service academies. It also
includes service in the Regular Corps or the Reserve Corps of the Public Health Service if the service
is after June 30, 1960, and service as a commissioned officer of the National Oceanic and
Atmospheric Administration if the service is after June 30, 1961.

As a general rule, service with the National Guard does not qualify for credit under CSRS, CSRS
Offset, FERS, FERS-RAE, or FERS-FRAE unless it was performed under a "call" by the President or
under Title 10 of the United States Code (USC). However, full-time National Guard duty does qualify
for credit if it interrupts your civilian service and you return to Federal employment on or after
August 1, 1990, under the provisions of Chapter 43 of Title 38 USC. Active service in the various
reserve components is potentially creditable when called to active duty, including an annual 15-day
training camp or cruise period.

Q. Should | pay a military service deposit if | am under CSRS or CSRS Offset?

All military service performed prior to January 1, 1957, will be credited toward your CSRS or CSRS
Offset annuity without a deposit being required.

Credit for military service performed after December 31, 1956, will depend on when you were first hired.

If you were first hired in a CSRS-covered position on or after October 1, 1982, you must make a
deposit, also called a military buyback (MBB), for all military service performed after December 31,
1956, to receive credit for eligibility to retire and for the computation of your CSRS benefit.

If you were first hired in a CSRS-covered position before October 1, 1982, you automatically receive
credit for eligibility purposes (years needed to qualify for CSRS retirement) without payment of a
deposit. However, please read 1 and 2 below to see if you receive credit for computation purposes.

(1) If you do not make a military deposit and you retire before age 62, you will automatically
receive credit for the post-1956 military service in the computation of your retirement benefit.
However, if you are entitled to Social Security benefits at age 62 (40 credits of coverage), you
will lose credit for the post-1956 military service at that time. The Office of Personnel
Management (OPM) will recalculate your civil service retirement benefit to eliminate credit for
your military service, and your retirement benefit will be reduced accordingly.
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(2) If you retire at age 62 or older and you are entitled to a Social Security benefit, you will not
receive credit for post-1956 military service in the computation of your CSRS retirement benefit
if you do not make a military service deposit. This is true even if you do not apply for your Social
Security benefit.

Q. Shouldlpayamilitary service depositif | am under FERS, FERS-RAE, or FERS-FRAE?

A. You must pay a deposit for your post-1956 military service to receive credit for eligibility and for
computation of your FERS retirement benefit. All military service performed prior to January 1, 1957,
will be credited toward your FERS annuity without a deposit being required.

Q. How much dolowe for a military service deposit if | am under CSRS or CSRS Offset?

A. With the exception of military service performed during calendar years 1999 and 2000, the deposit
is 7 percent of your military earnings. For periods of military active duty service performed
in 1999, the deposit is 7.25 percent, and for 2000, it is 7.40 percent.

If your military service interrupted Federal employment and you are re-employed under the provisions of
Chapter 43 of Title 38, United States Code, on or after August 1, 1990, your military deposit will be the
lesser of the following:

* A percentage (percentage rates as listed above) of your military basic pay

* Theretirement deductions that would have been withheld from your civilian pay if you had
remained in that position during your period of military service

The calculation of your military deposit excludes periods during which you received pay from your
civilian position that occurred while you performed active duty, such as periods when you used annual
or military leave. For additional information, refer to: How do | request a calculation of my military
deposit?

Q. Howmuchdoloweforamilitaryservicedepositiflamunder FERS, FERS-RAE,
or FERS-FRAE?

A. With the exception of military service performed during calendar years 1999 and 2000, the deposit
is 3 percent of your military earnings. For periods of military active service performed in 1999, the
deposit is 3.25 percent, and for 2000, it is 3.40 percent.
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If your military service interrupted Federal employment and you are re-employed under the provisions of
Chapter 43 of Title 38, United States Code, on or after August 1, 1990, your military deposit will be the
lesser of the following:

* A percentage (percentage rates as listed above) of your military basic pay

* Theretirement deductions that would have been withheld from your civilian pay if you had
remained in that position during your period of military service

The calculation of your military deposit excludes periods during which you received pay from your
civilian position that occurred while you performed active duty, such as periods when you used annual

or military leave. For additional information, refer to: How do | request a calculation of my military
deposit?

Q. Will interest be added to my military service deposit? How is interest calculated?

A. There is a two-year interest-free grace period on military deposits. This means no interest will be
charged for the first two years. The two year-period generally starts on the date you begin a position
covered by CSRS, CSRS Offset, FERS, FERS-RAE, or FERS-FRAE following a period of military service.
After the two-year period, interest will begin to accrue and is posted on your Interest Accrual Date

(IAD). Accrued interest on the unpaid deposit will continue to accrue and be charged every year on the
IAD.

Example:  Military Service: From 07/01/2001 to 06/30/2005

FERS-FRAE Coverage Start Date: 1/20/2015
IAD: 1/20/2018

In the above example, if the deposit were to be paid in full before January 20, 2018, no interest would
be charged. However, if the deposit were not to be paid in full, interest that would accrue between
January 20, 2017, and January 19, 2018, (one year's worth) would be added to the unpaid balance on
January 20, 2018. Interest would continue to be charged each year on the anniversary of the IAD on
any remaining balance until the deposit has been paid in full.

Q. What rate of interest will be charged on my military deposit?

>

The rate of interest on unpaid military deposits is a variable interest rate, which is determined each
year by the Department of the Treasury.
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Q. Isthere atimeframe in which | must pay the military service deposit?

A. Itis not mandatory that you pay a military deposit; however, if you do not pay the deposit withinthe

two-year grace period, interest will accrue each year and your outstanding balance will grow. In
addition, military deposits must be paid in full to your agency prior to separating from Federal service.
OPM does not accept any payments for military service deposits, and partially paid deposits will be
refunded to you by OPM. OPM does not allow credit in the computation of your annuity for partially paid
military deposits.

Q. What effect does retired military or retainer pay have on my retirementbenefits?

A. Asa general rule, you will not receive credit for active duty military service under CSRS, CSRS
Offset, FERS, FERS-RAE, or FERS-FRAE if the service has already been used to compute your military
retired or retainer pay. However, you can receive credit, subject to a deposit, if your military retired or
retainer pay was awarded:

* because of aservice-connected disability incurred in combat with an enemy of the
United States, or

* because of a service-connected disability caused by an instrumentality of war and
incurred in the line of duty during a period of war, or

* under the reserve retiree provisions (Chapter 1223 of Title 10, United States Code).

If your military retired or retainer pay was awarded under one of the conditions above, you are not
required to waive your military retirement. If your military retired or retainer pay was not awarded
under one of the above conditions, you can still receive credit for your active duty military service by
waiving your military retired or retainer pay and making a deposit. You do not have to take the actions
necessary to waive your military retired or retainer pay until shortly before you retire from your civilian
position. It is recommended you begin the waiver process about 90 days before you expect to retire

from your civilian position. The waiver must be in effect before the starting date of your retirement
benefit.

If you plan to waive your military retirement or retainer pay to receive credit for your retirement

benefit, you can initiate a military deposit early in your Federal civilian career to avoid interest. If you
later decide not to waive military retirement or retainer pay, OPM will refund the deposit you paid.
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Q. How dolrequest a calculation of my military service deposit?

A. Before you request a calculation of your military service deposit, you will need to obtain your military
earnings. You can obtain your military earnings by submitting Form RI 20-97, Estimated Earnings
During Military Service, to the Defense Finance and Accounting Services (DFAS). You can download a
copy of Form Rl 20-97at https://www.opm.gov/forms/pdf fill/ri20-97.pdf.

When submitting Form Rl 20-97 to DFAS:

* Include a DD214, Certificate of Release or Discharge from Active Duty, astatement
of service, or active duty orders for each period of military service for which you are
requesting military earnings. The dates of earnings must match the dates of active
duty listed on your DD214(s), statement(s) of service, or active dutyorders.

* Complete sections 1 through 9 of Form Rl 20-97.
* Enter your name and address at the bottom of Form RI 20-97.

e Enter the beginning and ending date(s) of your active duty period(s) excluding any
time you were in a civilian pay status, i.e., annual or military leave. In addition, include
the following statement: “l received civilian pay subject to retirement deductions
during my active military duty. | do not have to pay a deposit for the time covered by
my civilian pay. The period(s) noted here represents the time during my active duty not
covered by civilian pay.”

To obtain the applicable DFAS address for mailing Form Rl 20-97, go to
www.dfas.mil/civilianemployees/customerservice.

After you have obtained your military earnings, you can request a calculation of the deposit amount and
the options for making this deposit by submitting the following to the HCAccess Shared Service Center:

¢ Military earnings for each period of military service. Ensure the dates match or fall
within the period of time documented on the DD214 or military orders (excluding any
period you were in a civilian pay status, i.e., annual or military leave).

e Supporting documentation, such as the Member 4 copy of your DD214, astatement
of service, or active duty orders for each period of military service.

e Acompleted SF 3108, Application to Make Service Credit Payment, (FERS-covered
employees)
OR
A completed SF 2803, Application to Make Deposit or Redeposit, (CSRS and CSRS Offset
covered employees)
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Q. How canlrequest a copy of my DD214?

A. You will find information on how to obtain a copy of your DD214 at_

http://www.archives.gov/research/order/standard-form-180.pdf.

If you are requesting a statement of service, please check “Other” under Section Il of the SF-180
and write in “Please provide exact to and from dates of all active duty military service.”

Q. Where do | obtain an SF 3108 or SF 2803?

You can download a copy of an SF 3108 at http://www.opm.gov/forms/pdf fll/SF3108.pdf.

You can download a copy of an SF 2803 at http://www.opm.gov/forms/pdf f II/SF2803.pdf.

Q. Where do | submit my request for a military service deposit?

A. You may submit your request via fax or email. Documents must be saved as one PDF file and password
protected.

Fax: 1-877-872-7993

Email: HelpDesk@mailserver-hraccess.tsa.dhs.gov
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